Traanvogel

Yentl Vlachos uit Geleen tourt volgend jaar langs basisscholen met haar educatieve theatervoorstelling Traanvogel.

De educatieve theatervoorstelling Traanvogel (8+) is bedacht en geschreven door theatermaakster en regisseuse Yentl Vlachos uit Geleen.

In Traanvogel staat de 8-jarige Kees centraal. Kees verhuisd en kent niemand in zijn nieuwe woonplaats. Het belooft een saaie zomervakantie te worden, totdat hij zijn overbuurvrouw Janny leert kennen. „Janny woont in een verzorgingstehuis en lijdt aan dementie. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee. Even later overlijdt Janny. Dan breekt een moeilijke tijd aan voor Kees”, aldus Yentl Vlachos, die uitlegt waar Traanvogel over gaat. „Met deze voorstelling probeer ik de dood en rouwen bespreekbaar en behapbaar te maken voor jonge kinderen.

Daar hoort niet alleen de uitvoering van de voorstelling bij, maar ook een educatiepakket, waar docenten met hun leerlingen mee aan de slag kunnen gaan. „Met dat pakket kunnen de leerlingen hun eigen traanvogel vouwen, net als Kees doet wanneer Janny overlijdt.”

Vlachos hoopt onder andere dat dankzij Traanvogel de dood bespreekbaar wordt voor kinderen uit de groepen 4, 5 en 6. Dat zullen dan ook de klassen zijn waar Vlachos en de cast van de theatervoorstelling hun uitvoering zullen doen. „Dat zal in het nieuwe schooljaar zijn: 2021-2022. Vanaf 22 mei wordt de voorstelling al in enkele intieme theaterlocaties door het land uitgevoerd. De première is in het Pitboel Theater in Sittard.” Een ontroerende en speelse voorstelling voor jong en oud.

De Geleense theatermaakster bedacht Traanvogel nadat vorig jaar op het nieuws zag dat kinderen tijdens de eerste coronagolf dansten en tekeningen maakten voor bewoners van verzorgingstehuizen. „Vooral in deze tijd komen kinderen veel in aanraking met de dood. Ik zou graag mijn steentje bij willen dragen aan de ontwikkeling van kinderen daarin.”

Door Judith Bouwels – de Limburger

www.traanvogel.nl