Op 14 oktober staan de deuren van Stayokay in Gorssel wijd open. Vanuit alle windstreken druppelen de vrijwilligers van Achter de Regenboog binnen. Klaar om te beginnen. Alle voorbereidingen die zijn getroffen en de plannen die al maanden voorafgaand aan het weekend gesmeed zijn kunnen eindelijk tot bloei komen. 
Dit keer mochten we 14 gezinnen verwelkomen. Na aankomst zitten alle kinderen binnen een half uur al volop verschillende spelletjes met elkaar te spelen. Het programma is nog niet eens officieel gestart of er is al verbinding ontstaan. Het blijft bijzonder om dit te zien en ervaren.
 
Na het welkomstwoord met taart, koffie en limonade maken we kennis met elkaar en worden de namen opgenoemd van de mensen die zijn doodgegaan. Een bijzonder moment om letterlijk stil van te worden. Zoveel gemis, liefde en verbinding tegelijkertijd.
Deze verbinding loopt als een rode draad door het gehele weekend. Er wordt geschommeld, gevoetbald, veelvuldig gebruik gemaakt van de kabelbaan, een kampvuurtje gestookt en er worden hutten gebouwd en volop spelletjes gespeeld (weerwolven, beverbende, dobbelen, haligalli en speedcup was dit weekend de favoriet).
In de groepjes delen alle deelnemers wie er binnen hun gezin is doodgegaan en wat er precies is gebeurd op dat verschrikkelijke moment, herinneringen worden opgehaald, we staan stil bij gevoelens en we kijken naar de toekomst. Alles mag er zijn. 

De activiteiten die de verschillende groepen doorlopen zijn aangepast op de verschillende leeftijden. Ouders delen hoe het is om er alleen voor te staan en wisselen ervaringen uit over hoe je je kind zo goed mogelijk kan ondersteunen bij zo’n groot gemis. De kinderen ervaren dat ze niet alleen zijn en dat het normaal is wat ze voelen en meemaken en dat bang zijn dat je ook je andere ouder kwijtraakt erbij hoort. De verbinding is groot. 

Met de staf wisselen we regelmatig blikken van trots uit. Wat mooi om te zien hoe gezinnen dit met elkaar kunnen ervaren en delen. Tranen rollen bij de herdenkingsmuur, muziek raakt, boos zijn wordt uitgeleefd bij de kwaad-muur en er ontstaan mooie kleiwerkstukken. De kaarsenceremonie is magisch en kleine wolf neemt ons weer mee in zijn verhaal. En als de boodschappen met het verhalenvuur mee naar de hemel worden genomen is het weekend voorbij gevlogen. De verbinding is zo gegroeid. We wensen de gezinnen toe dat deze zaadjes die geplant zijn, gaan bloeien als ze weer thuis zijn. 

 Bedankt lieve dappere gezinnen, bedankt geweldige liefdevolle vrijwilligers en bedankt gulle fantastische sponsoren die dit allemaal mogelijk maken!