Terugblik op het Gezinsweekend in Noord-Nederland in mei 2019

We starten het weekend met z’n allen in de grote kring. Kinderen, ouders en vrijwilligers. De regenboogkaars wordt aangestoken. Iedereen krijg de tijd en ruimte om hun verhaal te vertellen. Het is verdrietig en raakt ieders hart. Wat is het dan fijn om er voor elkaar te kunnen zijn. Als steun en troost. Een luisterend oor betekent al zoveel. Dan zijn woorden niet altijd nodig.

De namen van alle dierbaren worden genoemd. Een stilte valt … in gedachten zijn ze bij ons.

De volgende dag vinden de kinderen elkaar al snel. Dat is heel mooi om te zien. Met elkaar spelen, voetballen, klimmen in het bos. Samen creatief aan de slag in de groepen. Ze delen hun herinneringen met elkaar. Door foto’s te laten zien of een voorwerp met veel betekenis. En daar horen alle gevoelens bij: van boos tot blij en alles daar tussenin.

Er zijn soms ook vragen waar de kinderen nog mee rondlopen. Zoals hoe kankercellen in je lichaam kunnen komen. Een arts praat hierover met de kinderen. Dit gebeurt op een heel open en eerlijke manier. Waardoor de kinderen een duidelijk antwoord krijgen op al hun vragen.

Ook de ouders kunnen delen met elkaar. “Jouw vader en mijn vader hebben hetzelfde meegemaakt” zegt een meisje. “ Ze zitten bij elkaar in het groepje.” En ze vraagt zich af of papa ook een grabbelton aan het maken is. Dat gaat ze hem nog vragen straks.

Op zaterdagavond zitten we wederom in de grote kring. Eén voor één gaan de kaarsen aan. De warmte van het licht breidt zich langzaam uit. Tot het de hele ruimte vult. Alsof de liefde voor alle dierbaren even zichtbaar wordt. Al het moois wat zij in ieders leven hebben gebracht.

Alle gezamenlijke momenten zorgen voor veel verbondenheid. Dat is het hele weekend duidelijk voelbaar. Een krachtige, positieve energie te midden van al het verdriet en gemis.

Op zondagmiddag zwaaien we de gezinnen uit. Na een laatste “veiligheidscontrole” mogen ze gaan.

Graag tot ziens op 5 oktober, op de terugkomdag!

Gezinsweekend Noord-Nederland

Voel je welkom om je op te geven voor het gezinsweekend in 2021. Deze is 16, 17 en 18 april 2021. De terugkomdag van dit weekend zal gehouden worden op 2 oktober 2021.